Indeling regio’s voor regionale energiestrategieën bekend

17-01-2019 5691 keer bekeken

De klimaatopgave vraagt een enorme maatschappelijke verandering. Het gaat om maatregelen die de persoonlijke leefomgeving van inwoners raken en zichtbaar zijn. Provincies, gemeenten en waterschappen werken hier al hard aan. Nederland is hiervoor ingedeeld in 30 regio’s.

Bekijk de regio's op de kaart

In die regio’s werken de decentrale overheden aan het opstellen van regionale-energiestrategieën (RES). Samen met bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, netbeheerders en inwoners brengen ze mogelijkheden voor duurzame opwek van energie in kaart en de gevolgen daarvan voor het energienetwerk. Deze manier van werken, gebaseerd op regionaal maatwerk, moet leiden tot gedragen concrete uitvoeringsplannen om bij te dragen aan de realisatie van het nog te sluiten klimaatakkoord.

Opgave klimaatakkoord

Het nog te sluiten klimaatakkoord beschrijft de opgave voor duurzame opwek van energie (waaronder elektriciteit en warmte) en gebruik, opslag en gevolgen daarvan voor het energienetwerk. De maatregelen van het klimaatakkoord moeten haalbaar, betaalbaar én uitvoerbaar zijn. Dat vraagt niet alleen om een zorgvuldig proces, met voldoende tijd voor besluitvorming, maar ook om financieel en maatschappelijk draagvlak.

Democratische legitimatie

De ruimtelijke afwegingen die met de RES en andere opgaven samenhangen vragen om democratische besluitvorming van gemeenten, provincies, waterschappen en Rijk. Om die reden besluiten uiteindelijke raads- en statenleden over de ruimtelijke consequenties van de RES via het Omgevingsbeleid en daarbij horende Omgevingsprogramma’s en Omgevingsplannen.

Nationaal Programma RES in oprichting

Veel regio’s werken al aan regionale-energiestrategieën of hebben al een concept gereed. Om te zorgen voor landelijk optelbare en onderling vergelijkbare RES-en is het Nationaal Programma RES in oprichting. Hierin werken de decentrale overheden samen met het Rijk en andere stakeholders aan het ondersteunen van de regio’s bij het opstellen van een RES.

Download de kaart met indeling regio's RES

Bekijk ook

Cookie-instellingen