Essay Rathenau Instituut - Verantwoord digitaliseren voor de regionale energiestrategie

25-10-2024 428 keer bekeken

In het essay ‘Verantwoord digitaliseren voor de regionale energiestrategie’ kijken Romy Dekker, Kyra Delsing en Rinie van Est van het Rathenau Instituut naar de kansen, barrières en risico’s van de digitalisering in de regionale energietransitie. En trekken lessen voor verantwoord gebruik hiervan.

Lees het essay 

Digitalisering kan de regionale energietransitie ondersteunen, maar vereist zorgvuldige afwegingen en bescherming van publieke belangen. Verantwoord gebruik van technologie kan met nadruk op drie aandachtspunten: samenwerking, risicovermindering en het waarborgen van democratische betrokkenheid.   

Dit is het negende essay in de serie ‘Nieuwe paden zoeken in transitietijd’. 

Over de auteurs

Romy Dekker bestudeert als senior onderzoeker als de maatschappelijke impact van wetenschap, technologie en innovatie bestudeert. Haar focus ligt op de relatie tussen duurzaamheid, democratie en digitalisering. Kyra Delsing bestudeert als onderzoeker de maatschappelijke impact van wetenschap, technologie en innovatie. Haar focus ligt op onderzoek naar de ontwikkeling van verantwoorde technologie, wetenschap en innovatie voor een duurzame samenleving en specifiek wat voor kennisecosysteem hiervoor nodig is. Rinie van Est is expert op het gebied van technology assessment (TA), governance en publieksparticipatie en heeft gewerkt aan vele opkomende technologieën: van robotica en synthetische biologie tot internet of things en beheermethoden voor radioactief afval. Als onderzoekscoördinator bij het Rathenau Instituut werkt hij samen met Romy en Kyra. 

Over de serie essays ‘Nieuwe paden zoeken in transitietijd’

Vijf jaar RES: tijd om terug te blikken en vooruit te kijken! Als NP RES willen we onze regio’s, ons netwerk en onze opdrachtgevers voeden met inspiratie en reflectie. Daarom vroegen we een breed scala aan wetenschappers om hun reflecties en ideeën in de vorm van een essay op papier te zetten. Schrijvers zijn: Derk Loorbach vanuit de transitiekunde, Martijn van der Steen over Sturing in netwerken, Guido Rijnja over eigenmakers, Marlies Honingh over de maatschappelijke democratie, Martien Kuitenbrouwer over de sleutelprincipes voor rechtvaardig verdelen, Geert Teisman over effectief bestuur in transitieprocessen, Greetje Bos en Marjolein Dieperink over de rol van de overheid als wetgever, Co Verdaas over parallellen tussen de energietransitie en het deltaprogramma, Rien Fraanje over de weerbarstige bestuurlijke praktijk, Romy Dekker, Kyra Delsing en Rinie van Est over de digitalisering in de energietransitie en Tamara Metze over opschaling van innovaties. Het resultaat komt samen in de essaybundel ‘Nieuwe paden zoeken in transitietijd: reflecties en inspiratie voor het werk in de energietransitie’ die in januari 2025 verschijnt. NP RES publiceert de essays online op www.transitietijd.nl

Bekijk ook

Cookie-instellingen