Essay Tamara Metze: Voorbij de pilot paradox

08-11-2024 298 keer bekeken

In het essay ‘Voorbij de pilot paradox: Experimenteren in de energietransitie ' onderzoekt Tamara Metze van TU Delft hoe experimenten, zoals field labs en living labs, kunnen bijdragen aan systeemverandering binnen de energietransitie. Metze stelt drie strategieën voor om dit te doorbreken.

Lees het essay 

Experimenten en pilots kunnen waardevolle innovaties opleveren, maar leiden vaak niet tot blijvende veranderingen op grotere schaal. Metze stelt drie strategieën voor om dit te doorbreken: het versterken van netwerken voor grotere impact, het aanpassen van innovaties aan verschillende contexten, en het continu vernieuwen van experimenten. Door experimenten te zien als een samenhangend netwerk, kunnen ze, volgens haar, gezamenlijk bijdragen aan duurzame systeemverandering. 

Dit is het tiende essay in de serie ‘Nieuwe paden zoeken in transitietijd’. 

Over de auteur

Tamara Metze is hoogleraar bestuurskunde aan de faculteit Techniek, Beleid en Management van de TU Delft. Met een achtergrond in de politicologie en wetenschaps- en technologie studies, doet ze onderzoek naar conflict en samenwerking in duurzaamheidstransities. Ze is projectleider van het door NWO-KIC gefinancierde EXTRA project waarin een interdisciplinair onderzoeksteam, samen met bedrijven, overheid, maatschappelijke organisaties en sociaal ontwerpers op basis van bestaande wetenschappelijke en ervaringskennis meer transformatieve methoden en tools ontwikkelen voor bottom up en top down veranderaars in de energietransitie.  

Over de serie essays ‘Nieuwe paden zoeken in transitietijd’

Vijf jaar RES: tijd om terug te blikken en vooruit te kijken! Als NP RES willen we onze regio’s, ons netwerk en onze opdrachtgevers voeden met inspiratie en reflectie. Daarom vroegen we een breed scala aan wetenschappers om hun reflecties en ideeën in de vorm van een essay op papier te zetten. Schrijvers zijn: Derk Loorbach vanuit de transitiekunde, Martijn van der Steen over Sturing in netwerken, Guido Rijnja over eigenmakers, Marlies Honingh over de maatschappelijke democratie, Martien Kuitenbrouwer over de sleutelprincipes voor rechtvaardig verdelen, Geert Teisman over effectief bestuur in transitieprocessen, Greetje Bos en Marjolein Dieperink over de rol van de overheid als wetgever, Co Verdaas over parallellen tussen de energietransitie en het deltaprogramma, Rien Fraanje over de weerbarstige bestuurlijke praktijk, Rinie van Est en Romy Dekker over de digitalisering in de energietransitie en Tamara Metze over opschaling van innovaties. Het resultaat komt samen in de essaybundel ‘Nieuwe paden zoeken in transitietijd: reflecties en inspiratie voor het werk in de energietransitie’ die in januari 2025 verschijnt. NP RES publiceert de essays tot die tijd online op www.transitietijd.nl

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen