Lees het essay
Na zes jaar nemen we de tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Om de regio’s, ons netwerk en onze opdrachtgevers te voeden met inspiratie vroegen we een breed scala aan denkers om hun ideeën in de vorm van een essay op papier te zetten.
In dit inleidende verhaal op de elf essays nemen we je mee in een deel van de ontstaansgeschiedenis en reflectie op zes jaar Regionale Energiestrategie (RES). Daarnaast komen vijf rode draden en drie adviezen uit de eerste elf essays aan bod. De rode draden gaan over:
- Zoeken naar nieuw evenwicht: sociale, maatschappelijke en technische verandering
- Noodzaak voor betrokkenheid en rechtvaardigheid
- Centraal en lokaal: keerzijde van dezelfde medaille
- Adaptieve sturing en werken in de ‘tussenruimte’
- Digitalisering en wetgeving als versnellers van de transitie
Die inzichten uit de essays en de adviezen die de schrijvers meegeven, zijn ongetwijfeld ook voor mensen die aan de slag zijn in andere transities lezenswaardig. Tot slot werpen we ook een blik op de toekomst aan de hand van thema's en inzichten uit de elf essays.
Wij kijken terug op zes mooie jaren waarin veel moois gebeurd is en kijken vooral ook vooruit naar wat regio’s de komende tijd nodig hebben om iedere dag een stapje vooruit te blijven zetten in de energietransitie. Daarbij blijven we ons richten op waardevolle ontmoetingen, gezamenlijke kennisontwikkeling en -uitwisseling en innovatie. Vanuit een gelijkwaardige samenwerking met de opgave voor ogen: een duurzame toekomst met iedereen, waarin er energie is voor iedereen. En waarin we oog hebben voor elkaar, want mensen maken de transitie.
De denkers
Derk Loorbach vanuit de transitiekunde, Martijn van der Steen en Robin Hill over Sturing in netwerken, Guido Rijnja over eigenmakers, Geert Teisman over het gebiedsgericht werken, Co Verdaas over energietransitie en ruimte voor de rivieren, Rien Fraanje vanuit de weerbarstige bestuurlijke praktijk, Martien Kuitenbrouwer en collega’s over de waarde van conflict, Marlies Honingh over de maatschappelijke democratie, Romy Dekker en collega’s over verantwoord digitaliseren, Tamara Metze over experimenteren en de pilot-paradox, en Marjolein Dieperink en Greetje Bos over de rol van de overheid als wetgever.
Over de essays
Alle essays komen samen in de essaybundel ‘Nieuwe paden zoeken in transitietijd: reflecties en inspiratie voor het werk in de energietransitie’ die in januari 2025 verschijnt. De essays verschijnen als losse boekjes, zodat we de serie de komende tijd verder kunnen uitbreiden.
NP RES publiceert de essays online op www.transitietijd.nl.