Vernieuwd werkblad over bestuurlijke samenwerking en besluitvorming

03-06-2024 416 keer bekeken

Hoe werk je als bestuurder of volksvertegenwoordiger samen in de Regionale Energiestrategie? Het vernieuwde ‘Werkblad bestuurlijke samenwerking en besluitvorming’ biedt handvatten om dit verder vorm te geven in de vervolgfase van de RES.

Gemeenteraad, Provinciale Staten en algemeen besturen van de waterschappen besloten in 2021 over de eerste RES. Het merendeel van de huidige volksvertegenwoordigers en bestuurders was misschien niet betrokken bij de totstandkoming en besluitvorming van de RES 1.0. Zij zijn echter wel verantwoordelijk voor de uitvoering van deze afspraken en het behalen van de afgesproken doelstellingen en staan dus als het ware op de schouders van hun voorgangers.

Er zijn diverse momenten waarop volksvertegenwoordigers en bestuurders hun invloed en betrokkenheid kunnen tonen, kunnen bijsturen en nieuwe wegen kunnen inslaan. De drie rollen van volksvertegenwoordigers staan centraal in dit werkblad: het stellen van kaders, het zijn van volksvertegenwoordiger en het controleren van de uitvoering. Per rol worden concrete voorbeelden gegeven hoe deze in te vullen en met welke aspecten rekening moet worden gehouden.

Bekijk het werkblad

Bekijk ook

Cookie-instellingen