Hand-out Representativiteit bij burgerberaden: breinbrekers en praktische tools

22-09-2023 1133 keer bekeken {0} reacties

Als deelnemers van een burgerberaad een goede afspiegeling vormen van de gemeenschap, maakt dat de kans op betere adviezen groter en het resultaat legitiemer. Maar hoe organiseer je dit? NP RES maakte een praktische hand-out en organiseerde een webinar over dit onderwerp.

Wat is bij een burgerberaad een goede afspiegeling van de gemeenschap? Wat is bijvoorbeeld een goede verdeling tussen stad, dorp en buitengebied? Moeten jongeren niet sterker vertegenwoordigd zijn? En hoe loot je zo dat je de groepen in de gewenste verhoudingen aan tafel krijgt?

Al deze en andere vragen kwamen aan bod tijdens een webinar dat NP RES op 6 september 2023 organiseerde. Een aantal ervaringsdeskundigen deelde hun kennis: Sara Wortelboer (projectleider burgerberaad RES Twente), Lilly Bogicevic (expert representativiteit EMMA, o.a. burgerberaden Den Haag, RES Twente, RES West Brabant, nationale inwonerraad) en Remco van der Stoep (G1000, organisator 35 burgerberaden in NL en medeorganisator Global Assembly).

Download de hand-out met praktische tips en veelgestelde vragen. Dit is een terugkijklink naar het webinar.

Foto onderschrift: Een groep mensen die proost op de uitkomst van de G1000 in Sluis, een voorbeeld van een burgerberaad.

Bekijk ook

Cookie-instellingen