Energiebesparen en de RES

Energiebesparing is belangrijk om minder energie op te hoeven wekken. Energie die niet wordt gebruikt, hoeft niet te worden vervoerd of te worden ingepast in de leefomgeving. Dit geldt zowel voor elektriciteit als warmte. Als het gaat om besparing, kan in huizen en gebouwen de meeste ‘winst’ behaald worden bij warmte. Dit wordt vooral opgepakt door gemeenten bij hun visies op het isoleren en aardgasvrij maken van huizen en gebouwen (Transitievisie Warmte).

Gemeenten kunnen afspraken maken over gezamenlijk beleid, bijvoorbeeld op het gebied van kennisuitwisseling of op het gebied van voorlichtingscampagnes. De regio kan ondersteunen bij het opbouwen en uitwisselen van kennis. Dat kan helpen in het versnellen van de uitvoering. Het Rijk ondersteunt onder andere met subsidies en voorlichtingscampagnes.

Ontdek hieronder wat er wordt gedaan op het gebied van beleid en campagnes en welke ondersteuning er is voor inwoners bij het besparen van energie.

  • Praktijkverhalen uit de energieregio's

    Ook in de RES regio's wordt gewerkt aan energiebesparen. Ontdek hier enkele verhalen uit de praktijk.

  • Nationaal Isolatieprogramma

    Doel van het Nationaal Isolatieprogramma is om 2,5 miljoen woningen te isoleren met focus op de slecht geïsoleerde woningen (energielabel E, F en G). Er is in totaal € 4 miljard tot en met 2030 beschikbaar, om met alle betrokken partijen de slecht geïsoleerde woningen te hebben verbeterd.

  • Campagne: Zet ook de knop om

    In 2022 ging de landelijke campagne 'Zet ook de knop om' van start. De campagne is gericht op huishoudens en ondernemers en gaat over energie besparen met eenvoudige besparende maatregelen.

  • Campagne: Verbeter je huis

    Dit is een campagne van de Rijksoverheid en Milieu Centraal gericht op inwoners: "Je huis verduurzamen. Hoe kun je in jouw woning beginnen? Wat kosten de verbeteringen en wat leveren ze op? En hoeveel subsidie krijg je?"

    Cookie-instellingen