Energie delen

De Europese energierichtlijn biedt de EU-lidstaten ruimte om voor energie delen een model te kiezen dat bij hen past. Ook wat betreft de verdeling van de kosten en de mogelijke prikkels biedt de richtlijn lidstaten ruimte hier invulling aan te geven. In Nederland is hier nog geen invulling aan gegeven.

Hoewel energie delen formeel in de wet nog niet mag, zijn er wel al voorbeelden die in die richting gaan, onder andere Schoonschip Amsterdam. Schoonschip heeft in 2018 een experimenteerregeling gekregen, waardoor ze tijdelijk (deels) ontheven zijn van de Elektriciteitswet. Bekijk hier een filmpje over Schoonschip.

Energie delen biedt mogelijkheden om netcongestie tegen te gaan. Als je een volledig elektrische wijk vanaf de eerste penstreken, onder andere via energie delen, zo efficiënt mogelijk inricht, zou je er comfortabel kunnen wonen en werken, met een fractie van de ‘normale’ belasting van een volledig elektrische ingerichte wijk. Zie hier meer voorbeelden hoe energiegemeenschappen stappen zetten naar het lokale energiesysteem van de toekomst.

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen