Projectgerichte aanpak

Om het nationale doel van tenminste 35 TWh duurzaam opgewekte energie voor 2030 te realiseren, is het nodig dat in januari 2025 de vergunningen voor projecten zijn verleend. Het afgeven van deze vergunningen gaat niet vanzelf. In het werkblad Van RES naar realisatie zijn twee hoofdroutes beschreven om regio’s te ondersteunen bij het stapsgewijs bepalen van hun aanpak. Het stappenplan Wind op Land helpt in het bijzonder bij de realisatie van windprojecten. Hoe dichter regio’s bij de realisatie van projecten komen hoe meer concrete vragen er zijn. Veel antwoorden zijn op de betreffende helpdesks te vinden.

  • Van RES naar realisatie

    Overheden moeten in 2025 alle benodigde vergunningen voor hernieuwbare energie op land hebben verleend. Ook hier bestaat er geen model-aanpak die voor elke regio van toepassing is. Om regio's te ondersteunen bij het stapsgewijs bepalen van hun aanpak is er een werkblad en een klantreis beschikbaar.

  • Helpdesk Wind op land

    De Helpdesk Wind op Land biedt informatie over onder meer milieunormen, luchtvaart, erfgoed, circulariteit en effecten op gezondheid en natuur. Ook staan er praktijkverhalen en een stappenplan. Voor iedereen die binnen decentrale overheden werkt aan windprojecten is het dé plek voor alle informatie.

  • Stappenplan Wind op Land

    Bij een windproject komt veel kijken en de doorlooptijd is al snel 8 tot 10 jaar. Een overzicht van alles waar je in dit proces mee te maken krijgt, biedt houvast. In het stappenplan lees je per fase wat je als gemeente (of provincie) moet doen en wat de initiatiefnemer moet regelen.

  • Helpdesk Zonopwek

    De Helpdesk Zonopwek biedt ondersteuning aan gemeentes, RES-regio’s, provincies of waterschappen bij de realisatie van zonprojecten volgens de voorkeursvolgorde zon. Je vindt hier o.a. praktijkvoorbeelden, een kennisbank en een handreiking.

  • Uitvoeringsstrategie Zon

    De meeste regio’s en gemeenten hebben ambities voor het opwekken van zonne-energie op daken en objecten opgenomen in hun Regionale Energiestrategie (RES). De handreiking helpt hen grip te krijgen op de uitvoering van die ambities.

  • Werken aan het energiesysteem

    De energie-infrastructuur bestaat uit kabels, leidingen en plekken voor energieopslag. Ons energiesysteem wordt flink belast. We moeten het slimmer gaan gebruiken. Daarom brengen overheden in beeld welke ruimtelijke plannen er zijn en hoe de infrastructuur daar onderdeel van uitmaakt.

    Cookie-instellingen