Regionale plannen versus lokale belangen

03-02-2021
2584 keer bekeken

Hier zijn de praktijkverhalen over de werkwijze bij het maken van de RES verzameld.
Er is ook een overzicht van alle praktijkverhalen.

Marieke Moorman, burgemeester van de gemeente Bernheze en sinds kort voorzitter van de stuurgroep van de RES-regio Noordoost Brabant, vertelt over samenwerking en belangen in gemeenten en de regio.

Volgens Marieke hebben gemeenten en de waterschappen elkaar onderling nodig om het duurzaam opwekken en besparen van energie waar te maken. Maar dat zal niet gemakkelijk zijn. “We hebben ervoor gekozen om als regio aan te geven hoeveel duurzame energie we willen opwekken, maar de gemeenten moeten dat realiseren. Dat is best spannend, want dat betekent dat je elkaar moet aanspreken op het nakomen van afspraken.”

Hoe maken volksvertegenwoordigers de afwegingen tussen lokale en regionale belangen? Bijvoorbeeld als blijkt dat het plaatsen van één groot windmolenpark het beste in de gemeente kan met de meeste ruimte. Welke belangen wegen dan het zwaarst? Wat zullen inwoners daar van vinden?

“Ik zie dat raadsleden ook snappen dat de energietransitie niet alleen binnen de gemeentegrenzen opgelost kan worden,” vertelt Marieke Moorman. “Dat doen we op veel meer terreinen. Woningbouw los je ook niet op in je eigen gemeente.”

Hoe moet je als volksvertegenwoordiger omgaan met die verschillende perspectieven? En welke dilemma’s kan dat opleveren?

Bekijk, lees en luister het verhaal van Marieke in het online magazine ‘Onze Toekomst’ van het Nationaal Programma RES.

 

Afbeeldingen

Marieke Moorman - burgemeester Bernheze

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen